11 septiembre 2012

La Nova Cançó


La Nova Cançó va ser més que un moviment artístic, va ser la reivindicació del catalá i el sentiment  democràtic d'una societat en ple franquisme. A finals dels anys 50, l'estat franquiste va ser obligat per les Nacions Unides a  millorar la seva imatge internacional i arrel d'aixó van apareixer les primeres iniciatives culturals catalanes, com la companyia discogràfica Edigsa, es va fundar Òmnium Cultural i va sortir el primer número de Cavall Fort.

Els Setze Jutges va ser un grup musical fundat per Miquel Portet, Remei Margarit i Josep Mª Espinàs que cantaba en catalá cançons propies i que hi anava acollint a nous intèrprets al llarg de la seva trayectòria fins arribar al nombre que els donava el nom.
Al País Valencià, en Raimon, ja havia donat forma a la seva primera cançó "Al vent" i poc desprès va coincidir amb Els Setze Jutges que al van convidar a cantar a Barcelona a l'inici del que ja es deia Nova Cançó, al 1962.
Salvador Escamilla, a Ràdio Barcelona, al 1964 va iniciar el programa Radioescope en connexió en totes les emisores de Catalunya i Mallorca i va crear un Festival de cançó catalana. 
La Nova Cançó es va anar configurant entorn Edigsa i un local  al carrer Tuset de Barcelona "La cova del drac", punt de trovaba dels artistes i polítics interessats.

Aixó va ser l'inici, un altre dia veurem els esdeveniments i escoltaren les cançons, avui, un dia tan especial com és la nostra Diada de l'onze de Setembre, us deixo un video amb el tema emblemàtic de Lluís Llach "L'estaca" 




2 comentarios:

  1. FATASTIC,Quins moments i en quin dia tan encertat.M,ha encantat!Gràcies.La "seño".Petons a tot@s.

    ResponderEliminar
  2. Ahir va ser un día en el que tots ens varem sentir orgullosos de ser catalans. Quina Diada!
    Parlar de cançons com L'Estaca fa sortir tot el sentiment amagat al cor.

    Petonets "Seño" :)

    ResponderEliminar

Bienvenido/a a nuestro Club.
Déjanos tu opinión respetuosamente y gracias por tu visita.